sob.. gru 14th, 2024


Odpowiednia praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety albo dotknięciu stworzeń, częste sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje również noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. dobra praktyka higieniczna GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie specjalności żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne zapewniają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle pilnowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają też na celu zapobieganie i osłabianie skutków zanieczyszczenia żywności i towarów.

By admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *